Τους τοίχους των ιδιόκτητων γραφείων του Συνδέσμου μας κοσμεί η ιδρυτική διακήρυξη της Ένωσης των εν Αθήναις και Πειραιεί Βατικιωτών, με ημερομηνία 07 Ιουνίου 1924 και προσωρινή Εκτελεστική Επιτροπή αποτελούμενη από τους Γρηγόριο Σ. Λιονή, Θεόδωρο Π. Παυλάκη, Γεώργιο Ν. Καρρά, Γεώργιο Ν. Τσαλαβούτα, Αιμ. Ν. Λαλούση και Παναγιώτη Τσέγκα. Με την εν λόγω διακήρυξη, η Εκτελεστική Επιτροπή οριοθέτησε τους καταστατικούς σκοπούς της και καλούσε τους βατικιώτες συμπολίτες να συστρατευθούν και να αγκαλιάσουν τη νέα αυτή συλλογικότητα.

Από εκείνη την εποχή, η πρόδρομη αυτή βατικιώτικη Ένωση μετεξελίχθηκε και σμιλεύτηκε με το πέρασμα του χρόνου, αλλάζοντας ονομασίες, διευθύνσεις στέγασης της δραστηριότητάς της, κρατώντας όμως πάντοτε αναλλοίωτα τα δύο κύρια συστατικά της. Το νόστο και την αγάπη για την ιδιαίτερη πατρίδα και τη συνεχή προσπάθεια για τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των βατικιωτών που διαμένουν μόνιμα στην Αθήνα και στον Πειραιά.

Ο Σύνδεσμος Νεαπολιτών Τα Βάτικα αποτελεί -μέσα από πολλές ζυμώσεις αλλά και αποχωρήσεις από τον ενιαίο και αδιαίτερο Σύλλογο μελών, που αργότερα ίδρυσαν τους επιμέρους τοπικούς συλλόγους που ακόμα και σήμερα αντιπροσωπεύουν τα επιμέρους βατικοχώρια- τη σημερινή μορφή της αρχικής αυτής Ενώσεως. Ο Σύνδεσμος Νεαπολιτών "Τα Βάτικα" ο οποίος αποσκοπεί στην:

α) σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των εν Αθήναις και όχι μόνο διαμενόντων Βατικιωτών, β) η ενημέρωση των Βατικιωτών με διάφορους τρόπους επικοινωνίας για τα προβλήματα του τόπου και τις προτεινόμενες λύσεις, γ) η ενεργοποίηση της νεολαίας και η διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων στον Πειραιά, την Αθήνα,τη Νεάπολη και τα Βάτικα.

Σημείο αναφοράς στην ιστορία του Συνδέσμου αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί η έκδοση της εφημερίδας "Ο Βατικιώτης", ο οποίος έχει συμπληρώσει 35 χρόνια ζωής και καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του έχει επιτελέσει ένα πολυδιάστατο ρόλο, πρωτοστατώντας στην ενημέρωση, στην επικοινωνία μεταξύ των Βατικιωτών και κυρίως στην διατήρηση των δεσμών με τη Νεάπολη και τα Βάτικα.

Σημαντική μέρα για το Σύλλογο είναι αναμφισβήτητα η ημέρα της μετακόμισης στα νέα, ιδιόκτητα γραφεία του Συλλόγου στην οδό Κολοκοτρώνη 144, στον Πειραιά. Η συγκεκριμένη ενέργεια αποτελούσε επί σειρά ετών διακαή επιθυμία και απαίτηση για το Σύλλογο και έγινε πραγματικότητα με την ευγενή χορηγία τoυ κ. Γεωργίου Σαραντίτη.